Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΜΑΣ
Κατά καιρούς και ανάλογα με τη φάση ζωής και την περίοδο που διανύουμε, όλοι έχουμε βρεθεί σε κατάσταση έντονου άγχους και στρες. Ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στην προσωπική του ζωή, θέτουν το σώμα μας σε ανησυχία και διαρκή υπερένταση. Είναι γνωστό ότι πολλά προβλήματα υγείας παρουσιάζονται λόγω του συσσωρευμένου στρες, όμως γνωρίζετε ότι μπορεί να κινδυνέψει ακόμη και η υγεία των ματιών μας;
Αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης
Το έντονο στρες έχει ως αντίκτυπο την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης στο μάτι. Μια παροδική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης δεν είναι πάντα επιβλαβής για τα μάτια, αλλά εάν το φαινόμενο αυτό είναι συνεχές, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Άτομα που πάσχουν ήδη από γλαύκωμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο.
Οφθαλμική ημικρανία
Σε περιόδους στρες τα αγγεία συσπώνται με αποτέλεσμα συχνές κρίσεις οφθαλμικής ημικρανίας. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από θόλωση της όρασης (παρομοιάζεται με καλειδοσκόπιο) γνωστή ιατρικά ως “σπινθηροβόλο σκότωμα”, έχει διάρκεια 15-20 λεπτά και μετά ακολουθείται ή όχι από ημικρανία (κεφαλαλγία). Συνήθως δεν υπάρχουν ευρήματα από την εξέταση των ματιών, αλλά την ώρα της κρίσης η όραση επηρεάζεται σημαντικά και ανησυχεί τον ασθενή.
Μυοκυμία
Η εκδήλωση μυοκυμίας του βλεφάρου είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο το στρες επηρεάζει τα μάτια. Πρόκειται για ακούσιο σπασμό του βλεφάρου κάθε λίγα δευτερόλεπτα, το κοινώς λεγόμενο “πέταγμα” του ματιού. Η έλλειψη ύπνου και η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορούν να επιδεινώσουν τη μυοκυμία. Τις περισσότερες φορές είναι αβλαβής και υποχωρεί μόνη της.
Λοιπές επιπτώσεις
Προσωρινή θόλωση της όρασης, κόπωση των ματιών, προσωρινή επιδείνωση ήδη υπάρχουσας πάθησης των ματιών, μπορούν επίσης να προκληθούν από το στρες.
Συμπτώματα όρασης που φανερώνουν στρες
Εκτός από τις παθολογικές καταστάσεις των οφθαλμών που μπορούν να δημιουργηθούν εξαιτίας του στρες, ενδιαφέρον είναι να δούμε και ποια οφθαλμικά συμπτώματα μπορούν να «προδώσουν» ότι βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση:
-
Βλέπουμε αστεράκια, σκιές, κεραυνούς ή φωτοστέφανα
-
Λάμψεις φωτός
-
Θαμπή όραση σαν να βρισκόμαστε σε ομίχλη
-
Διπλωπία (Διπλά είδωλα)
-
Περιορισμένη όραση ή οπτικό πεδίο εστιασμένο σε ένα κεντρικό τομέα σαν να είμαστε σε τούνελ
- Στιγμιαία θαμπή ή φωτεινή όραση
- Οπτικές παραμορφώσεις των αντικειμένων
- Πόνος στους μύες των ματιών
- Κοπιωπία (καταπόνηση των ματιών)
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, παρ’ ότι δύσκολο και για μερικούς ακατόρθωτο, να προσπαθούμε να αποβάλλουμε όσο μπορούμε το περιττό άγχος και στρες από τη ζωή μας, καθώς οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα πολύτιμα μάτια μας αλλά και για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας, ψυχολογικής και σωματικής. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος οφθαλμολογικός έλεγχος πρωτίστως για να αποκλειστεί ότι τα οφθαλμικά συμπτώματα που βιώνουμε έχουν ως μοναδικό υπόβαθρο το άγχος κι όχι κάποια άλλη οφθαλμολογική ασθένεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οφθαλμίατρο κα. Κεφάλα για να προγραμματίσετε έναν τέτοιο έλεγχο στο ιατρείο της στην Αθήνα, σε περίπτωση που τέτοια συμπτώματα επιμένουν κι επαναλαμβάνονται.
Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο Αθήνας:
Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)