ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ & ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ (1/3)
Οι εξορμήσεις στην παραλία είναι συνδεδεμένες με το ελληνικό καλοκαίρι. Όμως, για να απολαύσουμε την παραλία και τη θάλασσα, πρέπει να δώσουμε προσοχή και στην προστασία των ματιών μας γνωρίζοντας τους κινδύνους.
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες πηγής προβλημάτων κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μας στην παραλία. Ο πρώτος είναι η παραλία και οι δραστηριότητες σε αυτήν, ο δεύτερος είναι η θάλασσα και ο τρίτος είναι ο ήλιος.
ΠΑΡΑΛΙΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Τι μπορεί να συνδέσει μια παραλία με προβλήματα στα μάτια; Συνήθως τα προβλήματα έρχονται α) από ξένα σώματα (κόκκοι άμμου, σκουπιδάκια, κ.α.) που μπορούν να μπουν στο μάτι, ιδίως τις ημέρες που ο άνεμος φυσάει δυνατά, β) όταν αντιηλιακή κρέμα απλωθεί απρόσεκτα γύρω από το μάτι και γ) από τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν στην παραλία, για παράδειγμα από ένα μπαλάκι που «ξεφεύγει» από τους «αθλητές με τις ρακέτες».
Ξένο σώμα στο μάτι
Στην πρώτη περίπτωση τα γυαλιά ηλίου προσφέρουν κάποια προστασία κι όσο μεγαλύτερα, τόσο το καλύτερο, ενώ το ερμητικό κλείσιμο των ματιών, όταν ριπές ανέμου σαρώνουν ξαφνικά την παραλία, σηκώνοντας άμμο και άλλα αντικείμενα, είναι η καλύτερη λύση.
Σε περίπτωση που επέλθει το «μοιραίο» και κάτι «μπει στο μάτι», τότε ρίξτε άφθονο, καθαρό νερό στο μάτι για να ξεπλυθεί, όσο γίνεται, ελπίζοντας ότι θα παρασύρει το ξένο σώμα. Εάν δεν έχετε άμεση επαφή με καθαρό νερό (εμφιαλωμένο ή βρύσης) τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαλασσινό νερό, καθώς η προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση του ξένου σώματος από το μάτι για να αποφθεχθεί έντονος τραυματισμός του κερατοειδή.
Σε ανεπιτυχή περίπτωση, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για αφαίρεση του ξένου σώματος είναι επιβεβλημένη. Προσοχή, σε τέτοιες περιπτώσεις το τρίψιμο του ματιού είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να γρατζουνιστεί ο κερατοειδής, ίσως και ανεπανόρθωτα. Ακόμη κι αν καταφέρετε να απομακρύνετε το ξένο σώμα από το μάτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν έχει γρατζουνιστεί ο κερατοειδής σας, τότε υπάρχει η πιθανότητα της λοίμωξης του οφθαλμού με δυσάρεστες συνέπειες. Γι’ αυτό, σε κάθε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται η συμβουλή του οφθαλμιάτρου που θα κρίνει εάν πρέπει να πάρετε κάποιο τοπικό αντιβιοτικό ή όχι.
Αντιηλιακό στο μάτι
Στη δεύτερη περίπτωση, τα χημικά των αντιηλιακών, όσο καλό κι αν κάνουν στο δέρμα, πρέπει να μην χρησιμοποιούνται στην περιοχή γύρω από τα μάτια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Δώστε προσοχή όταν εφαρμόζεται το αντιηλιακό στο πρόσωπο.
Μην το απλώνετε βιαστικά και με νευρικές κινήσεις και περιμένετε να απορροφηθεί καλά πριν μπείτε στη θάλασσα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να «τρέξει» και να ερεθίσει τα μάτια σας. Εάν συμβεί, ενεργήστε γρήγορα αλλά χωρίς πανικό, ξεπλένοντας με άφθονο νερό το μάτι σας και σκουπίζοντας με μια καθαρή πετσέτα τα υπολείμματα της κρέμας γύρω από τα μάτια (προσοχή, όχι μέσα στο μάτι).
Τραυματισμός στο μάτι
Εάν υπάρξει τραυματισμός στο μάτι, αυτό εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος αυτού και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ανάλογα με το μηχανισμό του τραυματισμού. Μπαλάκια και μπάλες στο μάτι, αντικείμενα που ίπτανται λόγω του αέρα και «προσγειώνονται» στο πρόσωπο, κουπιά από βάρκες και κανώ, το ιστίο ή το άλμπουρο από το δικό μας ή ξένο windsurf είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τραυματισμού των ματιών που μπορεί να έχουν από απλές έως και πολύ σοβαρές συνέπειες για την όρασή μας και χρειάζεται προσεκτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο Αθήνας:
Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)