ΘΑΛΑΣΣΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (2/3)
Όσο καθαρό κι αν είναι το νερό στη θάλασσα που έχουμε επιλέξει να κολυμπήσουμε, πάντοτε υπάρχει κίνδυνος από ξένα σωματίδια (άμμος, φύκια, σκουπίδια, κλπ). Εξάλλου το ανθρώπινο μάτι δεν είναι προορισμένο για το αλμυρό νερό της θάλασσας κι έτσι επέρχεται ο ερεθισμός, όσο μικρός κι αν είναι. Κινδύνους κρύβουν και οι πισίνες που δεν καθαρίζονται ή/και δεν χλωριώνονται σωστά, όπως και τα γλυκά νερά σε λίμνες και ποτάμια είτε λόγω τον μικροοργανισμών ή των ξένων σωμάτων που βρίσκονται σε αυτά.
Χλωριωμένες πισίνες και προβλήματα στα μάτια
Στις χλωριωμένες πισίνες είναι πιθανότεροι οι ερεθισμοί των ματιών, οι οποίοι πάντως δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες. Οι ερεθισμοί αυτοί σχετίζονται με το pH του χλωριωμένου νερού. Άλλη επίπτωση στα μάτια στις χλωριωμένες πισίνες είναι η ξηροφθαλμία που αναπτύσσεται εξαιτίας του χλωρίου και των άλλων χημικών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού. Η ξηροφθαλμία εκδηλώνεται με ενοχλήσεις στα μάτια (σαν να υπάρχει σκουπιδάκι), έντονο κοκκίνισμα και θόλωση της όρασης.
Αμυχές και εκδορές στον κερατοειδή
Στο αλμυρό νερό της θάλασσας και στα γλυκά νερά των λιμνών και των ποταμιών, μεγαλύτερη απειλή είναι οι τραυματισμοί, ιδιαίτερα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.
Οι μικροτραυματισμοί στα μάτια κατά την κολύμβηση, αλλά και κατά τη διάρκεια θαλασσίων σπορ και άλλων δραστηριοτήτων στο νερό, είναι συνηθισμένοι. Οι βουτιές με ανοιχτά τα μάτια, χωρίς προστασία από μάσκα ή γυαλάκια κολύμβησης εκθέτουν τα μάτια μας σε διάφορα αντικείμενα (σκουπίδια, φύκια, κλπ), αλλά και κόκκους άμμου που σηκώνονται από τον πυθμένα της θάλασσας.
Μολύνσεις στα μάτια
Όσο καθαρό κι αν είναι το νερό της θάλασσας, δεν παύει να μην είναι αποστειρωμένο. Μικρόβια και οι άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ελεύθερα στο θαλασσινό νερό και μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και ερεθισμούς στα μάτια. Όσο πιο στάσιμο είναι το νερό, τόσο περισσότεροι οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε αυτό και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Φακοί επαφής και κολύμπι
Οι φακοί επαφής και η παραλία δεν θεωρούνται ένας καλός συνδυασμός. Οι φακοί επαφής μπορούν να παγιδεύσουν δυσάρεστα μικρόβια και επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του ματιού, όπου μπορούν να αναπαραχθούν και να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση των ματιών. Η βέλτιστη πρακτική είναι να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας πριν κολυμπήσετε και να φορέσετε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης για να δείτε υποβρύχια, καθώς και γυαλιά οράσεως συνδυασμένα με τις αντίστοιχες διαθλαστικές διορθώσεις όσο είστε στην παραλία.
Εάν επιμένετε να φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε – τότε προτιμείστε να φοράτε ημερήσιους φακούς μίας χρήσης και να τους πετάτε μόλις βγείτε από το νερό ή έστω όταν αποχωρήσετε από την παραλία. Εξάλλου είναι κρίμα να «χάσετε» έναν μηνιαίο φακό επαφής, ο οποίος κοστίζει πολύ περισσότερο από έναν ημερήσιο φακό, κατά τη διάρκεια μιας βουτιάς. Ωστόσο, ακόμα και με τους ημερήσιους φακούς επαφής, καλό είναι μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό οι φακοί να βγαίνουν και να καθαρίζονται διότι μπορεί να έχουν «εγκλωβίσει» μικροοργανισμούς ή μικροαντικείμενα, όπως κόκκους άμμου κλπ.
Όμως, προσοχή, για να βγάλετε τους φακούς, πρέπει πρώτα να έχετε ενυδατώσει καλά το μάτι (πχ με τεχνητά δάκρυα) και να περιμένετε περίπου 15 λεπτά πριν τους βγάλετε, για να μην τραυματιστεί ο κερατοειδής σας.
Κολύμπι και συμβουλές για την υγεία των ματιών
Τι συμβουλεύει η οφθαλμίατρος να κάνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας σε τέτοιες περιπτώσεις:
- Όταν κάνετε βουτιές να φοράτε μάσκα ή γυαλιά κολύμβησης.
- Όταν βγαίνετε από το νερό, να ξεπλένετε αμέσως το πρόσωπό σας με γλυκό, καθαρό νερό, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα άμμου, αλατιού ή χλωρίου (όταν πρόκειται για κολύμπι σε πισίνα) από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες σας.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα πριν και μετά την κολύμβηση για να ενισχύσετε τη στοιβάδα των δακρύων σας που κρατούν τον κερατοειδή σας ενυδατωμένο.
- Πιείτε νερό καθώς η γενική ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονα υγρά συμβάλλει και στην καλή ενυδάτωση των ματιών.
- Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα πρέπει να δείχνουν οι χρήστες φακών επαφής, οι οποίοι πρέπει να έχουν ενημερωθεί σωστά από τον οφθαλμίατρό τους για το συγκεκριμένο θέμα.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο Αθήνας:
Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)