Τι είναι το χαλάζιο;
Το χαλάζιο είναι μια φλεγμονή των βλεφάρων και συγκεκριμένα πρόκειται για φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων μεϊβομιανών αδένων που οδηγεί στην απόφραξή τους και σε εγκλωβισμό των εκκρίσεών τους στο εσωτερικό τους.
Δημιουργείται έτσι ένα είδος κύστης βλεφάρου, άλλοτε στο άνω και άλλοτε στο κάτω βλέφαρο. Συνήθως υπάρχει μια ήπια ενόχληση κατά την πίεση του βλεφάρου και σε περιπτώσεις μεγάλου χαλαζίου στο άνω βλέφαρο μπορεί να συνυπάρχει και ελαφριά αλλοίωση της όρασης λόγω του αστιγματισμού που δημιουργείται από την πίεση του βλεφάρου στον κερατοειδή. Τα χαλάζια εμφανίζονται πιο συχνά και υποτροπιάζουν σε ασθενείς που πάσχουν από ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Θεραπεία του χαλαζίου
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να προσεγγίσει θεραπευτικά το χαλάζιο ανάλογα την περίπτωση με φαρμακευτικούς ή επεμβατικούς τρόπους. Παράλληλα, μπορεί να δώσει οδηγίες για την πρόληψη, ιδίως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων εμφανίσεων χαλαζίου.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση χαλαζίου
Η φαρμακευτική θεραπεία του χαλαζίου είναι τοπική και περιλαμβάνει κολλύρια και αλοιφή με αντιβίωση και κορτιζόνη. Τα θερμά επιθέματα επίσης βοηθούν. Στα μεγάλα χαλάζια μπορεί να βοηθήσει και η χορήγηση αντιβιοτικού από το στόμα σε συνδυασμό με την τοπική θεραπεία.
Επεμβατική αντιμετώπιση χαλαζίου
Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρεί μετά από 10-15 ημέρες θεραπείας, χρειάζεται να «καθαριστεί» με μια μικροεπέμβαση.
Η επέμβαση του χαλαζίου γίνεται με ενστάλλαξη αναισθητικού κολλυρίου και μια ενδοδερμική ένεση ξυλοκαΐνης, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος. Έτσι το βλέφαρο «μουδιάζει» και ακολουθεί η παροχέτευση του χαλαζίου με εσωτερική τομή, χωρίς σημάδια στο βλέφαρο ή ράμματα. Αμέσως μετά μπορεί να υπάρχει μια μελανιά στο βλέφαρο, η οποία απορροφάται λίγες ημέρες μετά. Μετεγχειρητικά χορηγείται αντιβιοτική αλοιφή για 5-7 ημέρες.
Πρόληψη χαλαζίου
Πολύ σημαντική είναι η πρόληψη των υποτροπών του χαλαζίου. Έτσι όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως βλεφαρίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρους ακμή, αυτές πρέπει να ελέγχονται και να θεραπεύονται.
Η υγιεινή των βλεφάρων με ειδικά προϊόντα ή παιδικό σαμπουάν βοηθούν στην καθαριότητα της περιοχής και την απομάκρυνση των εκκρίσεων. Ο οφθαλμίατρος θα συμβουλεύσει για τον ορθό τρόπο εφαρμογής.
Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι διατροφή με τροφές πλούσιες σε ω3,βιταμίνη Α, Β6 ,Β3 και πρόσληψη αρκετού νερού, βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπίας στην περιοχή.
Κριθή
Η κριθή ( το γνωστό «κριθαράκι») είναι ένα απόστημα που δημιουργείται συνήθως από σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μεϊβομιανών αδένων (εσωτερική κριθή ) ή των αδένων του Zeiss ή του Moll στον θύλακο της βλεφαρίδας (εξωτερική κριθή).
Η κριθή εμφανίζεται στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος σαν ένα ερυθρό, επώδυνο ογκίδιο, συχνά με λευκή μύτη ανάμεσα στις βλεφαρίδες, λόγω ύπαρξης πύου.
Η κριθή συχνά θεραπεύεται μόνη της και ή απορροφάται αυτόματα ή παροχετεύεται εξωτερικά κοντά στις ρίζες των βλεφαρίδων.
Βοηθητικά συστήνονται θερμές κομπρέσες στα βλέφαρα που διαστέλλουν τους πόρους και διευκολύνουν την παροχέτευση του πύου.
Εάν η κριθή δεν υποχωρήσει αυτόματα, πρέπει να παροχετευθεί από τον οφθαλμίατρο. Η διαδικασία θεωρείται απλή και μπορεί να γίνει σε χώρο ιατρείου, χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να επωμιστεί το επιπλέον κόστος της κλινικής.