ΧΡΗΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που ακόμα και η χρήση που κάνουμε στους φακούς επαφής μας βγαίνει «εκτός προγράμματος». Ξενύχτι, θάλασσα, πισίνα, άμμος, κ.α. ταλαιπωρούν τους φακούς επαφής μας και κατά συνέπεια τα μάτια μας. Γι’ αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να τηρούμε καλές συνήθειες έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στην όρασή μας.
- Θυμηθείτε ότι αν ο φακός παραμείνει εκτός υγρού στην ατμόσφαιρα, θα αφυδατωθεί. Αυτό τον κάνει εύθραυστο. Εάν συμβεί αυτό βάλτε με προσοχή τον φακό στη θήκη & προσθέστε υγρό καθαρισμού. Ο φακός σιγά-σιγά θα ενυδατωθεί & θα ξαναγίνει μαλακός. Στην περίπτωση όμως που έχει παραμείνει αφυδατωμένος πολύ ώρα, δεν μπορεί να επανέλθει & χρήζει αντικατάστασης.
- Μην πιάνετε τους φακούς επαφής με τα νύχια σας, γιατί κινδυνεύουν να σκιστούν.
- Προσέχετε να μην πιαστεί ο φακός στο χείλος της θήκης γιατί κλείνοντας το καπάκι θα σκιστεί.
- Εάν ο φακός σας πέσει κάτω, αναζητήστε τον χωρίς να κουνήσετε τα πόδια σας (υπάρχει περίπτωση να τον πατήσετε), σηκώστε τον προσεκτικά & απολυμάνετέ τον πριν τον ξαναφορέσετε.
- Αν για κάποιο λόγο ο φακός μετακινηθεί ενώ τον φοράτε & φύγει από τον κερατοειδή, βοηθάει να ανοιγοκλείσετε τα μάτια μερικές φορές. Τις περισσότερες φορές αυτό αρκεί για να επανέλθει στη θέση του.
- Αν ο φακός διπλωθεί, ενώ βρίσκεται μέσα στο μάτι, η όραση θα θολώσει & το μάτι σας θα ενοχλείται σαν να έχει μέσα ένα σκουπίδι. Μην πανικοβάλεστε, απλά βγάλτε το φακό, ξεπλύντε τον & ξαναφορέστε τον.
- Οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται ότι πρώτα φοράνε τους φακούς επαφής & μετά μακιγιάρονται. Αντίστοιχα το ντεμακιγιάζ γίνεται μετά από την αφαίρεση των φακών.
- Θυμηθείτε να κλείνετε τα μάτια σας όταν φοράτε τους φακούς & χρησιμοποιείτε σπρέι (άρωμα, λακ, κ.λ.π.).Ό
- Όσο κουρασμένοι κι αν είστε, μην πέσετε για ύπνο χωρίς να βγάλετε τους φακούς σας.
- Αν παρά τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας, κοιμηθείτε με τους φακούς επαφής, είναι πιθανό όταν ξυπνήσετε να βλέπετε θολά. Στάξετε μερικές σταγόνες τεχνητών δακρύων ή φυσιολογικού ορού & το αργότερο σε μισή ώρα η θόλωση πρέπει να έχει φύγει. Εάν επιμένει πρέπει να επικοινωνήσετε με οφθαλμίατρο.
Χρειάζεται να δίνετε προσοχή στη σωστή πλευρά με την οποία φοριέται ο φακός (ο φακός τότε μοιάζει με κούπα & τα χείλη του συμπλησιάζουν εύκολα). - Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας τη θήκη των φακών για παν ενδεχόμενο, όπως επίσης και αμπούλες με τεχνητά δάκρυα.
- Μη χρησιμοποιείτε ποτέ νερό της βρύσης για τον καθαρισμό ή τη διατήρηση των φακών. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρότατων μολύνσεων των ματιών.
- Το καλοκαίρι στις διακοπές μας μπορεί το πρόγραμμά μας να ανατραπεί κι ενώ υπολογίζαμε ότι θα επιστρέψουμε στο δωμάτιό μας, αυτό να μην γίνει. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε μαζί σας τη θήκη των φακών επαφής και τα γυαλιά σας, για να ξεκουράσετε τα μάτια σας έστω για μια ώρα.
- Σε κάθε περίπτωση όλοι οι χρήστες φακών επαφής, θυμηθείτε ότι κοκκίνισμα, εκκρίσεις ή πόνος στα μάτια επιβάλουν την εξέτασή σας από οφθαλμίατρο.
Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές οδηγίες και μυστικά για τη σωστή χρήση των φακών επαφής, αλλά το σημαντικότερο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου και να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτές μας τις έχει δώσει όχι για να μας ταλαιπωρήσει αλλά για να προστατεύσει την όρασή μας.
Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατρείο Αθήνας:
Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)